A domain név kiválasztása

A domain nem csak egy webhely címe az interneten. Az oldal neve, valamint a márka (cég) neve nagy jelentőséggel bír a promóció és a reklámozás szempontjából. A domain kiválasztásának szakaszában sokan szembesülnek problémákkal: a név nem megfelelő domain névhez – valaki már elvette, nem olvasható latinul, túl hosszú stb.

Hogyan találjunk ki egy domaint a webhelyhez, hogy meg kell-e dupláznia a hivatalos nevét, és vásárolhat-e készet – olvassa el cikkünket.

Mi legyen az ideális domain név?

Egyedülálló – ne okozzon asszociációkat más cégekkel, különösen jól ismert márkákkal. Cseréljen ki egy betűt a hirdetett névben, vagy adjon hozzá számokat – a fekete PR és a csalók módszereit.

Egyszerű – hasonlítsa össze, mi az, ami könnyebben gépelhető hiba nélkül az első alkalommal – hűtőszekrény vagy hűtőszekrény? Most képzelje el, hogy ezt a szót latinul kell beírni? Kerülje a nehéz szavakat, különösen, ha könnyen hibázhat.

Rövid – ebben az értelemben még a hűtőszekrény szó sem a legjobb megoldás. Minél rövidebb a domain, annál könnyebben megjegyezhető.

Tágas – a névnek tükröznie kell az ajánlat lényegét, érthetőnek kell lennie a legtöbb felhasználó számára, és nem kell negatív asszociációkat okoznia.

Olvasható – a legtöbb domain latin betűkkel van írva. Az orosz szavak sok fütyülő, sziszegő hangot tartalmaznak, amelyeket több betűvel kell jelölni. Például a „fényes labda” kifejezés latinul „blestyashchij-shar”-ként van írva. Egyetértek, nem a legjobb megoldás. Az „i, u, ch, ts, zh, sh, u” betűket tartalmazó szavak bonyolítják a domain nevet és hibákat okoznak.

Miből áll a domain név?

A domain név több részből áll, és jobbról balra olvasható:

Annak az országnak a megjelölése, ahol a vállalkozása található:

 1. Oroszország – .ru
 2. Ukrajna – .ua
 3. Kazahsztán – .kz

Ha van helyi vállalkozása, használhatja a névben a régió számát, vagy a város rövidített nevét:

 1. track-spb.ru
 2. ru

Lehetőség van az alanyok általánosan elfogadott megnevezésére tartományzónaként használni:

 1. Támogatás, karbantartás – .támogatás
 2. Bolt – .piac
 3. Hírek – .ma
 4. Technika – .technológia
 5. Oktatás – .edu
 6. Kormány, hatóságok – .gov

Például egy online kozmetikai bolt beauty.shop.

Az egyedi rész tulajdonképpen a cég, márka, termék, projekt neve.

Hogyan találjunk nevet az oldalnak?

Az első dolog, ami eszünkbe jut, és ez teljesen logikus, az az, hogy vegyük a cég nevét. Húsz évvel ezelőtt mindenki ezt tette. Ezért továbbra is megtalálható az Orion LLC, Start CJSC a domain nevek között. Mínusz a megközelítés – ezek a szavak nem jellemzik az Ön tevékenységének körét.

Később néhány pontosítás jelent meg a következő területeken: „Fémhenger alap”, „Fémszerkezetű üzem”, „Bútorüzlet”. A „Világ”, „Bolygó”, „Központ” szavakat tartalmazó kifejezések nagyon népszerűvé váltak: „Ajtók világa”, „Hegesztés bolygója”, „Kertészközpont”. Manapság ezeknek a domaineknek a többsége már foglalt vagy ki van vásárolva.

 1. Szeretné tudni a költségeket
 2. értékesítési oldal fejlesztése?
 3. Beszéljük meg a projekt részleteit
 4. Tudja meg a költségeket

Az elmúlt évek trendjei a humor, szójátékok, metaforák, asszociációk, szóalkotás, orosz és angol szavak kombinációja, pl.

 •   cleandom – egy takarító cég honlapja;
 •   tosamoe – habos italok online boltja;
 •   fittingburg – szerelvényműhely;
 •   potolkioren – feszített mennyezetek értékesítése és beépítése.

Ha nem szeretne saját maga kitalálni egy nevet, használhatja a domain kiválasztási szolgáltatásokat. Ez létrehoz egy domain nevet, vagy kész lehetőségeket kínál a témának megfelelően.

  A domain fontos szerepet játszik webhelyének népszerűsítésében a keresési eredmények között és általában a márka népszerűsítésében. Legyen kreatív a webhely nevének kiválasztásakor, teszteljen több lehetőséget a célközönség különböző tagjain. Értik, amit mondanak? Milyen asszociációkat vált ki a szó vagy kifejezés? Könnyű megjegyezni?

A cég hivatalos neve teljesen „arctalan” lehet, ellentétben az oldal nevével – nem kell kevésbé hatékonyan működnie, mint bármely hirdetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük