Mit kell tudni a weboldal készítéséhez

Egy személy létrehozhat egy teljes webhelyet? Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni, túl sok a feltétel. Igen – ha ez egy sablonoldal egy stockfotóval és két sornyi szöveggel, amelyet évente 1 felhasználó fog felkeresni. Nem – ha szüksége van egy 1C integrációval rendelkező online áruházra, amelyen keresztül naponta több száz műveletre kerül sor.

Mit tartalmaz az oldal fejlesztése

A projekt egy ötlettel kezdődik – egy vázlatos vázlattal, ahol a fő blokkok vannak feltüntetve. Ezt követi a tervezés, az elrendezés, a programozás.

Tervezés

A tervezés fejlesztése az egymással összhangban lévő színek kiválasztásával kezdődik. Erről bővebben a „Webdizájn-fejlesztés alapelvei” című cikkben olvashat. Javasoljuk, hogy a fotótartalom domináns színeire összpontosítson (ha vannak ilyenek). Kutatások szerint a felhasználók számára az a legvonzóbb webdizájn, amely legalább két kontrasztos színt és egy háttérszínt tartalmaz.

Ebben a szakaszban két különböző szakember dolgozik az internetes ügynökségeknél: UI és UX tervezők. Az UI felelős azért, hogy a felhasználói felület hogyan néz ki és mennyire kényelmes: a gombok megjelenése és elhelyezkedése; betűtípusok, címsorok és a szövegek elosztása a grafikai elemek között. Az UX felelős a grafikai koncepcióért, beállítja az általános vizuális hangzást, stílust, színeket és formákat. Ha amatőr szintről beszélünk, akkor a tervező funkcióit gyakran a tervező látja el.

Elrendezés

Az elrendezés a kész elrendezés (kép) fordítása HTML- és CSS-kódba. Ez egy grafikus kép fordítása a böngésző által értett nyelvre. Az elrendezés meghatározza a fejléc, a középpont, a lábléc (alul), a navigációs rendszer, a menük és egyéb összetevők helyét. Emellett az elrendezéstervező a fejlesztési folyamat során aktívvá teszi a gombokat – most már rájuk kattintva a kívánt oldalra lehet lépni.

Ha a portál tartalmát a menedzsmentrendszeren keresztül módosítani kell, vagy funkcionális modulokra van szükség (kalkulátor, bevásárlókosár, megrendelő vagy visszajelzési űrlap), akkor a programozók – fejlesztők kapcsolódnak.

Programozás

A legnehezebb szakasz, amely összekapcsolja az erőforrás grafikáját és funkcionalitását. A programozás magában foglalja az adatexporttal és -importtal kapcsolatos munkát, a CRM-mel és az 1C-vel való integrációt, valamint a harmadik féltől származó fizetési szolgáltatások beállítását.

Egy egyszerű, minimális funkcionalitással rendelkező egylapos elrendezését és programozását egy szakember végezheti komplexben. Az összetett többoldalas szerkezetű projektekhez több fejlesztőre lesz szükség.

Tartalom

Az utolsó szakasz az oldalak tartalommal való feltöltése: információs cikkek, szövegek, fényképek eladása. Szöveges összetevő nélkül az erőforrás nem fog rangsorolni a keresőmotorokban, mivel a keresőmotorok algoritmusai nem fogják tudni megérteni, hogy pontosan miről is szól ez az oldal.

Munkaeszközök és készségek

Számos technológia létezik a webhelyek létrehozására. A fejlesztők igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben automatizálni az ismétlődő műveleti láncokat a hibák kiküszöbölése és az időmegtakarítás érdekében. Ha korábban az oldalakat „kézzel írták”, akkor most segédeszközöket, programokat, alkalmazásokat, szolgáltatásokat használnak.

HTML és CSS

Az elrendezéshez a HTML kód (Hyper Text Markup Language) és a CSS (Cascading Style Sheets) ismerete szükséges.

A HTML egy jelölőnyelv, amelyet címkék sorozata képvisel. Erről bővebben itt olvashat.

A CSS egy olyan stílus, amely megfelelő formát ad a webhely HTML-jelölésének. Ha nem CSS-t használunk, akkor a weboldal folyamatos rendezetlen szövegnek fog kinézni egy képpel, amely nem a megfelelő pozícióban van.

Vizuális szerkesztők

A vizuális szerkesztők lehetővé teszik webhelyek tervezését programozási nyelvek tanulása nélkül. A szolgáltatások intuitív menüvel rendelkeznek, amely nem igényel speciális ismereteket. Ugyanakkor ez az eszköz lehetővé teszi, hogy felfedje kreatív potenciálját, hogy a projekt más legyen, mint mások. A szerkesztők fő tulajdonsága a WYSIWYG. Ez az angol rövidítés azt jelenti: amit látsz, azt kapod, vagyis hogyan néz ki az oldal szerkesztés közben, így fog megjelenni a böngészőben.

Konstruktorok

Az egyszerű egylapozókhoz gyakran használnak leszállásokat, konstruktorokat. A hozzáférhetőség és az összetettség tekintetében kezdőknek, haladóknak és profiknak is kínálkoznak lehetőségek. A kész sablonok időt takarítanak meg a grafikai tervezés fejlesztésén. A nyilvánvaló előnyök mellett hátrányai is vannak:

  1. a konstruktorban biztosított ingyenes fiók azt jelenti, hogy a webhelyet a domain harmadik szintjére helyezik, ami negatívan befolyásolja a népszerűségét – magasabb szintű domainre és tárhelyre kell költenie az erőforrás népszerűsítéséhez;
  2. a projekteket hosszú betöltés jellemzi a túl sok programkódsor miatt;
  3. A SEO promóció nehézkes, mert nem mindig lehet hozzáférni a programkódhoz;
  4. nem minden konstruktor rendelkezik online áruházak telepítési funkciójával.

Az ilyen szolgáltatások előnyei közé tartozik az alacsony költség és a könnyű használat.

CMS

A CMS (webes erőforrás-kezelő rendszer) egyesíti ezen eszközök előnyeit. A CMS-nek nemcsak fejlesztési eszközei vannak, hanem az oldal működését is irányítja, frissíti a tartalmat. Ez a rendszer képes megbirkózni olyan komoly feladatokkal, mint a nagyvállalatok többoldalas portálja vagy az online áruházak. Van azonban egy jelentős hátránya: a CMS által kezelt webhelyek gyengén védettek a feltörésekkel szemben.

Ez csak egy része a webhelykészítés során használt ismereteknek és eszközöknek. A cikk nem érintette a promóciós kérdéseket, amelyeket külön tárgyalunk.

A hálózaton szabadon elérhető könyvekből és videókból önállóan is elsajátíthatja a webfejlesztés alapjait. Ez elég lesz például egy egyszerű céloldal létrehozásához. Ha azonban ebbe az irányba akarsz fejlődni, és bevételi forrássá tenni a weboldal fejlesztést, akkor fejlesztened kell a képességeidet. A siker érdekében jobb, ha kiválaszt egyet a felsorolt ​​területek közül, és csak arra koncentrál.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük