Az oldal látássérültek számára készült verziója – az alkotás jellemzői és módszerei

Az internet terjedése életünk legtöbb területére hatással van. Itt az emberek ismerkednek, kommunikálnak, vásárolnak, információkat keresnek, időpontot egyeztetnek az orvossal és jelzáloghitelt igényelnek. És ha eleinte nem voltak elérhetőek az ilyen funkciók a fogyatékkal élők számára, mára az oldal látássérültek számára készült verziója számos internetes forrás előfeltételévé vált. Például a Windows rendelkezik hangszóró funkcióval, és vannak speciális programok a képernyőn megjelenő szöveg hangosítására és nagyítására.

Mi a látássérültek számára készült oldal verziója

Ez egy sablon az információk egyszerűsített érzékeléséhez, látássérült emberek számára készült. Általános szabály, hogy ebben a verzióban a betűtípus növekszik, a színek megváltoznak és a kontraszt nő. Az oldal jobb felső sarkában található egy speciális gomb és egy link, amely aktiválja a módot az érzékelés javítása érdekében.

Mely oldalakon szükséges a látássérültek számára készült verzió

A WCAG2.0 és a GOST P 52872-2012 szabványok alapján az Orosz Föderáció 2016-ban törvényt fogadott el, amely szerint a látássérültek rendszerének jelen kell lennie a kormányzati szervek, a szociális és oktatási intézmények, a magánklinikák és a magánklinikák szolgáltatásaiban. egészségügyi intézmények.

  Ennek a funkciónak a hiánya 3 és 100 ezer rubel közötti büntetést von maga után.

Azon követelmények listája, amelyeknek az internetes erőforrásnak meg kell felelnie:

 1.   A háttér és a szöveg színeinek önkiválasztásának lehetősége.
 2.   Nincs keret az oldalakon.
 3.   A PDF fájlok korlátozott használata.
 4.   Szöveges leírás az Alt címkével együtt minden képen.
 5.   Nagy asztalok hiánya.
 6.   Az audio captcha jelenléte.

Ugyanakkor a felhasználók lehetőséget kapnak a grafika letiltására, valamint a három betűméret és színséma közül választhatnak.

A látássérültek számára készült verzió elkészítésének módszerei

A leírt funkcionalitás fejlesztése magában foglalja a kép megváltoztatását a rendellenesség természetének megfelelően. Egy személy asztigmatizmusa esetén a grafikus és szöveges tartalom észlelésének egyértelműsége megzavarodik. A színvakok nem képesek teljesen felfogni a színeket és az árnyalatokat. Ezekben az esetekben a betűk számának növelése nem javítja az érzékelést, ezért további három színsémát kell csatlakoztatni. A vizuális részt az alábbiakban ismertetett módok egyikével módosíthatja.

Egyedi szkript megvalósítása

Ebben az esetben a kész webhelyet speciális szkripttel látják el. Az ingyenes UScript széles körű népszerűségre tett szert. Ez azonban csak a CMS-motoron alkalmazható, ahol a Jquery könyvtár támogatja.

Beépülő modulok és szabványos szkriptek demóverziói

A gyengénlátók számára erőforráshéj létrehozásához használhatja a beépülő modult. Például a WordPress platform lehetővé teszi a „Látássérülteknek” bővítmény telepítését, amelyet szembetegségben szenvedők számára terveztek.

Külön webhely egy aldomainben

A főoldallal párhuzamosan létrehozhat egy shellt a látássérültek számára, amely egy aldomainben lesz tárolva. A folyamat sok tekintetben hasonlít egy mobil verzió fejlesztéséhez. Ez utóbbival ellentétben azonban az oldalszerkezet és a HTML-jelölés változatlan marad. Az egyetlen változás lehet más színséma, nagyobb betűtípus és keretek hiánya.

Adaptív sablon fejlesztése

A látássérültek számára adaptív sablon készítésekor figyelembe kell venni, hogy különféle rendellenességekkel és szembetegségekkel küzdő felhasználók keresik fel az erőforrást.

Emiatt a következő paramétereket kell megadni:

 1.   Hangosító blokkok lehetősége.
 2.   Billentyűzet vezérlés.
 3.   Lehetőség a médiatartalom letiltására.
 4.   Növelje és módosítsa a betűtípus stílusát.
 5.   Fekete-fehér tartalom jelenléte.
 6.   A színek önválasztása.

A látássérültek számára készült változat nem csak a kormányzati szervek honlapján kötelező attribútum. A fejlesztők egyre gyakrabban telepítik kereskedelmi és információs webes forrásokra. A bankok, biztosítók és építőipari cégek, mobilszolgáltatók a fogyatékkal élő felhasználókat vonzva bővíthették közönségüket az interneten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük